Friday, August 7

letak la gambar kat post korang jugakkk.....=)

hai sume... hari nie mood aku nak ajar korang letak wateva gambar yang korang suke, di setiap entry... mcm yang aku buat la.... kan ader yang buzz kat aku camner nak wat kannn... so, kali nie aku nak ajar korang plak... ilmu mesti dikongsi kannn....

ok, jom kt terjah2 camne nak buat eh....

first skali, korang kena ader la gambar yang korang nak letakkan tu..... macam aku, aku pilih gambar yang nieee.....



eceeehhhh!!

dah siap edit segala, korang kena la save kan gambar korang kat mane2 entry yang jauh dr pandangan mata.. mcm aku, aku save kat post 1/1/2009... jauh kannn... hehe... ke korang tak tau camne nak save kat post lame2?? let's me know ok... (ewwwaaahhh!! mcm pandai je bab2 blog nieee.. huhuhu....)

ok, dah save???pastu korang kena la right click n tgk location.. hah!! location gambar korang nie, la nak kena guna japgiii....

so skang korang gi CUSTOMIZE-EDIT HTML...
yang penting jgan lupe tick kat expand widget.. tick je la yerk.. jgn tnya nape.. sbb aku pun tak tauuu.. hahaha...

(untuk keselamatan, save dulu HTML korang.. takut ape2 jadi nnt, aku tak bertanggungjawab yeee...hehe)

lepas tu, korang cari koding nieeee.....

.post {
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:1px dotted $bordercolor;


dah jumpe???

paste kan plak koding nie di bawahnyeee....

background:#000000 url(location gambar korang);
background-repeat:no-repeat;
background-position:bottom center;
background-attachment:scroll;


ingat, nak paste tu mesti lah sebelum "}"...
ha!! dlam kurungan tu la kena letak URL gambar yang korang wat mule2 td...
paham?? tak paham, tgok coding yang aku punye nie...
nie adalah combination dr 2 coding kat atas tuuu...

.post {
margin:.5em 0 1.5em;
border-bottom:1px dotted $bordercolor;
background:#000000 url(http://2.bp.blogspot.com/_nn_OEKvFREA/Snce6RK7nFI/AAAAAAAAAjk/1VJv-DfDdhU/s320/edda.JPG);
background-repeat:no-repeat;
background-position:bottom center;
background-attachment:scroll;

}

ok???

same tak?? atau lebih kurang pon okey la.... tp nak diingatkan, dlm kode kat atas tu ada #000000 kan?? yang tu sebenarnye adalah background colour page aku... kalo korang nye background colour merah, tukar la #FF0000 .. untuk colour lain pon same je... cume cari code HTML color background korang je...okey??

dah siap sume, ape lagi.. tak reti2 nak tekan button SAVE ke?? ye la... dah siap pon... cube laaa.......





8 comments:

Boneka said...

owhhh camtu!!
*HARAM AKU XPAHAM!!

edda(",) said...

chaittt!!... penat je teranggg... try la duluuu....=)

adrina sidek said...

tak paham la edda..
huhu..betul...
errmmm...

edda(",) said...

adrina...
yang mane yang tak paham tu?? aisehhh... susah gak nak terangkan rupenye yeee... huhu

Boneka said...

yeah2 aku dah pham aku dah dpt!! yahooo!!
gadis yg xberapa nak paham boleh contact sy sebab sy dah paham.. dan sy xkesah megadakan sesi tutorial secara one by on! hehehehe.. ASAL?!! aku nak tolong org pow slh ke!

edda(",) said...

boneka...
bgus2... dulu sekolah memandu mane?? hukhuk

ezany said...

igt kena letak gambar sendiri jer baru boleh jadi.. hehe..

tgk ler dulu camne.. xde idea lg nak letak gambar ape skang ni.. klu letak gambar sendiri.. sure makin sikit org msk blog sy tu.. haha..

edda(",) said...

ezany..
alaa.. taknak letak gambar sendiri, letak gambar ape2 pun leh je...
wat laa....=)